BMS چیست؟ امروزه استفاده از سیستم مدیریت ساختمان یا BMS (Building Management System) برای کنترل و مدیریت کلیه وسایل الکترونیکی ساختمان ضروری است. این سیستم به شما کمک میکند تا در شرایطی که در خانه نیستید با استفاده از یک سامانه یکپارچه کلیه نورپردازیها، هویهها، تهویه مطبوع، سیستمهای امنیتی مانند کنترل تردد و دوربین مداربسته، سیستمهای ایمنی از جمله اعلام حریق و غیره را در ساختمان کنترل کنید.
BMS چیست؟
در این مورد، دستگاه BMS با سیستم کنترل مرکزی ساختمان ارتباط برقرار کرده و از آنها برای مدیریت ساختمان استفاده میکند. لذا از سیستم مدیریت ساختمان برای مواقعی که شما در خانه نیستید یا این که فراموش کردید چراغ خانه خود را خاموش کنید میتوانید کمک بگیرید. حال با توجه به این که سیستم مدیریت هوشمند ساختمان یکی از موارد مهم برای زندگی امروزه است. لذا در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
برای هوشمند سازی ساختمان این مقاله را مطالعه نمایید.
منظور از BMS یا سیستم هوشمند ساختمان چیست؟
در ابتدا لازم است کمی در مورد BMS چیست صحبت کنیم تا بتوانید مزایا و کاربرد آن را درک کنید. سیستم مدیریت هوشمند ساختمان یک سیستم فنی است که از طریق وب و شبکه کامپیوتری، همه تجهیزات هوشمند موجود در ساختمان را کنترل و مدیریت میکند. این سیستم در هر نقطهای از جهان برای شما قابل دسترسی است؛ یعنی اگر شما در مسافرتهای طولانی از منزل خود باشید میتوانید به کمک سیستم مدیریت هوشمند ساختمان کلیه تجهیزات هوشمند منزل خود را مدیریت کنید. این کار میتواند در حفظ امنیت و صرفهجویی انرژی ساختمان شما موثر باشد.
در BMS تغییرات محیط توسط سیستم اندازهگیری شده و ارزیابی میشوند. سپس بر اساس آنها عکسالعمل نشان میدهند. این تغییرات موجب مدیریت بهتر ساختمان شده و شرایط محیطی مناسبی را برای خانه شما فراهم میکند. در واقع با ارائه سرویس مناسب در هر زمان در مصرف انرژی در ساختمان صرفهجویی میکند.
شما از طریق نرمافزارهای مربوط به شبکه اینترنت میتوانید به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان خود دسترسی داشته باشید. داشتن اینترنت سریع نیز برای استفاده از این فناوری در ساختمان الزامی است. در واقع یک سیستم BMS از بخشهای مدیریت راهبردی و تاسیساتی، حفاظتی و امنیتی، مصرف بهینه انرژی و مدیریت اقتصادی تشکیل شده است.
برای آشنایی با محصولات برکر به این صفحه مراجعه نمایید.
مزایا سیستم های BMS
bmc چیست
پیش از این بیان کردیم که سیستم های BMS میتواند به صورت خودکار شرایط بهینهای را برای ساکنان یک یا چند ساختمان فراهم کند و سرویسهای الکترونیکی، مکانیکی و غیره ساختمان را بررسی کرده و مدیریت کند. لذا استفاده از این سیستم مزایا زیادی برای ساختمان دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- فراهم کردن آسایش برای ساکنان ساختمان
- افزایش امنیت ساختمان در شرایط بحرانی
- جلوگیری از وقوع خرابیها در ساختمان
- کاهش در مصرف انرژی ساختمان و صرفهجویی در آن
- کاهش هزینههای نگهداری از ساختمان
- جلوگیری از خرابیهای تجهیزات در ساختمان
- کاهش آلودگیهای صوتی و آلایندههای زیست محیطی
بخشهای تشکیل دهنده سیستم مدیریت ساختمان(BMS)
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان از دو بخش نرمافزاری و سختافزاری تشکیل شده است که بخش سختافزاری آن باید توسط کارشناسان کنترل از راه دور طراحی و در ساختمان شما اجرا شود. دادههای موجود در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان توسط حسگرهایی که در بخشهای مختلف ساختمان نصب شدهاند به دست میآیند.
بخش نرمافزاری آن نیز وظایف انجام کارهای کنترلی و مدیریت ساختمان را بر عهده دارند. به طوری که پردازش دادهها توسط بخش نرمافزاری BMS انجام میشود. بعد از بررسی دادهها، سناریوهایی که از قبل در آن تعریف شدهاند را اجرا میکند. در واقع نرمافزارها وظیفه مانیتورینگ، ارسال گزارش و مدیریت ساختمان را بر عهده دارند.
در نهایت نیز توسط پروتکل ارتباط میان بخش نرمافزاری و سختافزاری BMS برقرار میشود که آن را نیز کارشناس کنترل از راه دور انجام میدهد.
برای آشنایی با سیستم هوشمند KNX از این صفحه اقدام کنید.
لایههای کنترلی سیستم مدیریت ساختمان(BMS)
سیستم مدیریت ساختمان دارای یک سیستم کنترلی است که آن را به ۳ لایه مختلف تقسیم میکند. در ادامه هر کدام از لایهها را به تفکیک بیان میکنیم.
لایه فیزیکی (Field Layer)
لایه فیزیکی به عنوان لایه اول BMS است که پایینترین لایه آن نیز میباشد. در این لایه، با سنسورها و حسگرهای اطلاعاتی تماس برقرار میشود. این تجهیزات، همان امکانات ارسال فرمان به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان هستند. لایه فیزیکی BMS وظیفه اندازهگیری، سوئیچینگ، اعمال فرمان و غیره را بر عهده دارد و سنسورها، سوییچها، موتورها و غیره در آن به صورت شبکه به یکدیگر متصل هستند تا بتوانند لایه دوم را ایجاد کنند.
لایه اتوماسیون (Control Layer)
لایه اتوماسیون به لایه دوم BMS، لایه میانی و لایه کنترلی معروف است که در آن تمامی کنترلرها و امکانات کنترلی در ارتباط با هم یک شبکه را تشکیل میدهند. لایه اتوماسیون وظیفه تشخیص، پردازش و ارسال اطلاعات را در سیستم از طریق حلقههای کنترلی دارد.
لایه مدیریت (Management Layer)
این لایه بالاترین لایه سیستم مدیریت هوشمند ساختمان است که در آن یک سیستم یا شبکه نرمافزاری وجود دارد. به طوری که اطلاعات و رویدادهای لایههای قبلی در آن ثبت میشوند و تاریخچه تمامی اتفاقات در آن وجود دارند. لذا سیستم هوشمند ساختمان بر اساس اطلاعات موجود در لایه مدیریت پردازش شده و در شبکه پایهریزی میشوند. به همین دلیل اپراتوری اطلاعات، آنالیز نتایج و هماهنگی این زیرسیستمها در لایه مدیریت انجام میشود.
لایه مدیریت مهمترین بخش سیستم هایBMS است؛ زیرا دانش مدیریتی و ارزشی زیادی در آن قرار دارد. همچنین در این لایه اطلاعات دسته بندی شده بر اساس یک منطق تصمیمگیری اجرا میشوند.
در واقع میتوان بیان کرد که هر کدام از لایههای BMS از پروتکلهای خاصی برای ارسال و دریافت اطلاعات خود استفاده میکنند.
وظایف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان
سیستم هوشمند ساختمان برای خود وظایف خاصی دارد که اجرای هر کدام از آنها میتواند روی کنترل گرمایش و تهویه مطبوع ساختمان موثر باشند. علاوه بر آنها این سیستم وظایف دیگری دارد که روزانه آنها را انجام میدهد:
- کنترل واحدهای جابجایی هوا
- مدیریت برجهای خنککننده
- سیستمهای اگزوز ساختمان
- دستگاه سردکننده آب
- کنترل دستگاهها و سرویسهای ساختمان
- رابط کاربری گرافیکی (GUI)
- تغییر و ثبت عملکرد ساختمان
- نظارت فوری بر عملکرد ساختمان
- زمانبندی سیستمهای ساختمانی
- مدیریت خطا و هشدار
- مدیریت انرژی و گزارش آن
- کنترل زونها (یا مناطق)
- مدیریت دستگاه گرمکننده آب
کاهش مصرف انرژی در ساختمان توسط سیستم مدیریت ساختمان
مصرف انرژی در بیشتر ساختمانهای جهان حدود ۴۰ درصد مصرف کل انرژی است. این رقم در کشور ما در ساختمانهای خانگی، تجاری و عمومی حدود ۳۶ درصد است که ۸۶ درصد آن مربوط به سوختهای فسیلی و ۱۲ درصد آن مربوط به برق میباشد. این نشان میدهد که سیستمهای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی انرژی زیادی را در ساختمان مصرف میکنند. به همین دلیل باید به آنها توجه ویژهای کرد تا انرژی در ساختمانها بهینه شوند. برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان میتوان به چند روش اقدام کرد:
- از عایقهای حرارتی، جهت گیری درست پنجرهها، استفاده از پنجرههای دوجداره و غیره میتوانید برای جلوگیری از اتلاف انرژی استفاده کنید.
- سیستمهای مدیریتی سنتی به دلیل این که توسط نیروی انسانی ایجاد میشوند، ضریب خطای بالایی دارند؛ زیرا احتمال این که فاکتورهای مختلف در آن فراموش شده باشند یا این که آنها را درست اجرا نکرده باشند، زیاد است. همچنین اجرای آنها هزینه زیادی برای ساکنین ساختمان به همراه دارند.
برای آشنایی با نمایندگی Blumotix از این صفحه اقدام کنید.
خلاصه
به همین دلیل استفاده از مدیریت هوشمند ساختمان به شما کمک میکند تا بهتر بتوانید مصرف انرژی در ساختمان مدیریت کنید و در هزینههای جاری آن از جمله مصرف انرژی، نگهداری و تعمیر تجهیزات بکاهید.
این کار میتواند روی هزینه طراحی و اجرای سیستم هوشمند ساختمان شما موثر باشد و آن را جبران کند. سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با نیازها و کاراییهای مختلف شما منطبق شده و میتواند در شیوه عملکرد، برنامهریزی و مدیریت ساختمان شما تغییراتی را اعمال کند. به همین دلیل استفاده از این روش یکی از بهترین گزینههای کاهش مصرف انرژی و مدیریت ساختمان است. امیدوارم این مطلب از سایت انیپکو برای شما مفید بوده باشد.