سیستم مدیریت هوشمند ساختمان ( سیستم های BMS)

بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی،ایجاد امنیت،آسایش و شرایط محیطی مناسب،

مدیریت متمرکز و یکپارچه کل سیستم های تاسیسات الکتریکی و مکانیکی،

امکان گزارش های آماری در راستای عملکرد صحیح سیستم ها ،

امکان برنامه های زمانی مختلف جهت عملکرد دستگاه،

کاهش هزینه ایجاد نیروی انسانی و نگهداری تاسیسات

به همراه افزایش طول عمر تجهیزات از مزایای BMS ارائه شده توسط شرکت امیرکبیر است.

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (سیستم های BMS)
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (سیستم های BMS)

تجمیع سازی (Integration)

هدف اصلی BMS تجمیع و عملکرد یکپارچه سیستم های زیر است:
  • چیلرها
  • بویلرها
  • کنتورهای هوشمند
  • برق اضطراری (UPS)
  • کنترل تردد
  • پله برقی
  • آسانسورها
  • سیستم اعلان و اطفا حریق
  • دوربین مدار بسته

این قابلیت در پروژه های گوناگون اداری ،تجاری،مسکونی و بیمارستانی توسط متخصصان شرکت امیرکبیر انجام شده است.

تجهیزات کنترلی و مانیتورینگ هواساز

  • قابلیت کنترل و مانیتورینگ کلیه پارامترهای هواساز با استفاده از کنترلرهای قابل برنامه ریزی
  • کنترلرها با پروتکل Bacnet TCP/IP
  • انواع سنسورهای دما،رطوبت،کیفیت،فلوی هوا،اختلاف فشار و…
  • سوییچ های اختلاف فشار هوا،حفاظت یخ زدگی و..
  • محرک های الکتریکی دمپر از نوع تدریجی یا ON/OFF تجهیزات کنترلی و مانیتورینگ هواساز
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (سیستم های BMS)
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (سیستم های BMS)

سیستم مدیریت هوشمند هتل (GRMS)

  • مدیریت تجهیزات روشنایی
  • کنترل دمای سیستم سرمایش-گرمایش و تهویه مطبوع
  • کنترل هوشمند پرده ها و کرکره ها
  • قابلیت شخصی سازی نور و تهویه براساس هر مهمان
  • ایجاد دسترسی به فضاهای خاص برای مهمانان ویژه
  • مدیریت مولتی مدیا
  • مدیریت پارکینگ برای میهمانان ویژه
  • کنترل ورود و خروج هتل
  • قابلیت اطلاع رسانی وقایع به مدیریت ، از طریق موبایل sms
  • کنترل یکپارچه از طریق پنل مرکزی لمسی

BMS چیست؟ امروزه استفاده از سیستم مدیریت ساختمان یا BMS (Building Management System) برای کنترل و مدیریت کلیه وسایل الکترونیکی ساختمان ضروری است. این سیستم به شما کمک می‌کند تا در شرایطی که در خانه نیستید با استفاده از یک سامانه یکپارچه کلیه نورپردازی‌ها، هویه‌ها، تهویه مطبوع، سیستم‌های امنیتی مانند کنترل تردد و دوربین مداربسته، سیستم‌های ایمنی از جمله اعلام حریق و غیره را در ساختمان کنترل کنید.

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان | BMS چیست؟

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان یا به اختصار BMS به Building Management System نیز معروف است و یک سیستم اتوماسیون ساختمانی است که برای کنترل و مدیریت انواع تجهیزات و تسهیلات در یک ساختمان استفاده می‌شود. هدف اصلی BMS بهبود کارایی، ایمنی و راحتی ساکنین و کاربران ساختمان است. این سیستم معمولاً در ساختمان‌های تجاری، اداری، صنعتی و مسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

BMS قادر به کنترل و مدیریت عناصر متنوعی از سیستم‌ها و تجهیزات است که شامل گرما، تهویه، تهویه مطبوع، نورپردازی، امنیت، سیستم‌های الکتریکی، تجهیزات مصرفی انرژی و غیره می‌شوند.

برای هوشمند سازی ساختمان این مقاله را مطالعه نمایید.

تعریف ساختمان هوشمند

ساختمان هوشمند یک ساختمان است که با استفاده از فناوری‌های مدرن و اتصال به شبکه‌های مختلف، قابلیت‌های هوش مصنوعی، اتوماسیون و کنترل دیجیتالی را به منظور بهبود کارایی، ایمنی، راحتی و مدیریت بهتر فراهم می‌کند. این ساختمان‌ها به صورت دیجیتال و متصل به اینترنت عمل می‌کنند و اطلاعاتی را از محیط خود جمع‌آوری می‌کنند تا تصمیمات بهتری بگیرند و به نیازهای کاربران پاسخ دهند.

 مزایا سیستم های BMS

پیش از این بیان کردیم که سیستم های BMS می‌تواند به صورت خودکار شرایط بهینه‌ای را برای ساکنان یک یا چند ساختمان فراهم کند و سرویس‌های الکترونیکی، مکانیکی و غیره ساختمان را بررسی کرده و مدیریت ‌کند.

استفاده از سیستم مدیریت ساختمان (BMS) دارای مزایای زیادی است. مزایای BMS عبارتند از:

  1. BMS می‌تواند مصرف انرژی ساختمان را کاهش دهد، به این معنی که شما پول بیشتری برای قبض‌های انرژی پرداخت نمی‌کنید.
  2. با کنترل تهویه مطبوع، نورپردازی و دیگر تجهیزات از طریق BMS، شما می‌توانید محیط خود را به راحتی و به تناسب نیازهای خود تنظیم کنید.
  3. BMS می‌تواند در زمینه‌های مختلف مانند تشخیص حریق یا نشت گاز به شما کمک کند تا از ایمنی خود و ساختمانتان اطمینان حاصل کنید.
  4. ازطریق بهینه‌سازی استفاده از منابع مانند انرژی و آب، BMS به بهره‌وری بالاتر ساختمان کمک می‌کند.
  5. BMS به شما امکان می‌دهد تا از راه دور تنظیمات ساختمان خود را تغییر دهید و در هر زمان و مکانی به سیستم‌های ساختمان دسترسی داشته باشید.

به زبان ساده‌تر، BMS کمک می‌کند تا ساختمان شما بهتر و هوشمندتر عمل کند و از نظر مالی و کیفیت زندگی به شما کمک می‌کند.

بخش های تشکیل دهنده سیستم مدیریت ساختمان BMS

سیستم مدیریت ساختمان (BMS) از دو بخش اصلی تشکیل شده است: بخش سخت‌افزار و بخش نرم‌افزار، و همچنین یک بخش ارتباطی که این دو را به یکدیگر متصل می‌کند. این اجزا برای عملکرد موثر BMS اساسی هستند.

۱٫ بخش سخت‌افزار (Hardware)

  • حسگرها و سنسورها: این تجهیزات برای جمع‌آوری اطلاعات محیطی مانند دما، رطوبت، نور، کیفیت هوا، حرکت افراد، و مصرف انرژی نصب می‌شوند.
  • کنترلرها: کنترلرها به اجرای تنظیمات و دستورات در ساختمان برای کنترل تجهیزات مختلف مانند تهویه مطبوع، نورپردازی، و سایر سیستم‌ها می‌پردازند.
  • واحدهای کنترلی: این واحدها به کنترل تجهیزات خاصی نظیر سیستم‌های تهویه مطبوع، نورپردازی و تجهیزات ایمنی و امنیتی می‌پردازند.

۲٫ بخش نرم‌افزار (Software)

  • نرم‌افزار مدیریت: این نرم‌افزار جمع‌آوری داده‌ها از تجهیزات سخت‌افزاری و حسگرها را انجام می‌دهد، اطلاعات را تحلیل می‌کند، و دستوراتی را برای کنترل تجهیزات ارسال می‌کند.
  • رابط‌های کاربری: رابط‌های کاربری نرم‌افزاری برای مدیران ساختمان و کاربران نهایی فراهم می‌کنند تا بتوانند داده‌ها را مشاهده کرده، تنظیمات را انجام داده و تصمیمات بگیرند.
  • الگوریتم‌های هوش مصنوعی: الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای تصمیم‌گیری هوشمندانه بر مبنای داده‌ها به منظور بهینه‌سازی مصرف انرژی و کارایی ساختمان به کار می‌روند.

۳٫ بخش ارتباطی

این بخش برای ارتباط بین بخش‌های سخت‌افزار و نرم‌افزار و انتقال داده‌ها استفاده می‌شود. معمولاً شبکه‌های کابلی یا بی‌سیم به کار می‌روند.

این سه بخش با همکاری و هماهنگی مناسب باعث عملکرد بهینه سیستم مدیریت ساختمان می‌شوند. اطلاعات از لایه سخت‌افزار جمع‌آوری می‌شوند و توسط نرم‌افزار مدیریت تحلیل می‌شوند تا دستورات مناسب به تجهیزات داده شود و کاربران نیز از رابط‌های کاربری با سیستم ارتباط برقرار کنند. این ترکیب اجزا به بهره‌وری بیشتر و مدیریت بهتر ساختمان کمک می‌کند.

لایه های کنترلی موجود در سیستم مدیریت ساختمان BMS

سیستم مدیریت ساختمان دارای یک سیستم کنترلی است که آن را به ۳ لایه مختلف تقسیم می‌کند. در ادامه هر کدام از لایه‌ها را به تفکیک بیان می‌کنیم.

لایه فیزیکی (Field Layer)

لایه فیزیکی به عنوان لایه اول BMS است که پایین‌ترین لایه آن نیز می‌باشد. در این لایه، با سنسورها و حسگرهای اطلاعاتی تماس برقرار می‌شود. این تجهیزات، همان امکانات ارسال فرمان به سیستم مدیریت هوشمند ساختمان هستند. لایه فیزیکی BMS وظیفه اندازه‌گیری، سوئیچینگ، اعمال فرمان و غیره را بر عهده دارد و سنسورها، سوییچ‌ها، موتورها و غیره در آن به صورت شبکه به یکدیگر متصل هستند تا بتوانند لایه دوم را ایجاد کنند.

لایه اتوماسیون (Control Layer)

لایه اتوماسیون به لایه دوم BMS، لایه میانی و لایه کنترلی معروف است که در آن تمامی کنترلرها و امکانات کنترلی در ارتباط با هم یک شبکه را تشکیل می‌دهند. لایه اتوماسیون وظیفه تشخیص، پردازش و ارسال اطلاعات را در سیستم از طریق حلقه‌های کنترلی دارد.

لایه مدیریت (Management Layer)

این لایه بالاترین لایه سیستم مدیریت هوشمند ساختمان است که در آن یک سیستم یا شبکه نرم‌افزاری وجود دارد. به طوری که اطلاعات و رویدادهای لایه‌های قبلی در آن ثبت می‌شوند و تاریخچه‌ تمامی اتفاقات در آن وجود دارند. لذا سیستم هوشمند ساختمان بر اساس اطلاعات موجود در لایه مدیریت پردازش شده و در شبکه پایه‌ریزی می‌شوند. به همین دلیل اپراتوری اطلاعات، آنالیز نتایج و هماهنگی این زیرسیستم‌ها در لایه مدیریت انجام می‌شود.

لایه مدیریت مهم‌ترین بخش سیستم هایBMS است؛ زیرا دانش مدیریتی و ارزشی زیادی در آن قرار دارد. همچنین در این لایه اطلاعات دسته بندی شده بر اساس یک منطق تصمیم‌گیری اجرا می‌شوند.

در واقع می‌توان بیان کرد که هر کدام از لایه‌های BMS از پروتکل‌های خاصی برای ارسال و دریافت اطلاعات خود استفاده می‌کنند.

اهداف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان دارای اهداف متنوعی است که اهداف مهم آنها را در ادامه معرفی می‌کنیم.

بهینه‌سازی مصرف انرژی

یکی از اهداف اصلی BMS، بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان است. این سیستم با کنترل دقیق تجهیزات مانند سیستم‌های تهویه مطبوع، نورپردازی و گرما و خنکای ساختمان به مدیریت بهتر مصرف انرژی کمک می‌کند.

ایمنی و امنیت

BMS می‌تواند حوادث ایمنی مثل تشخیص حریق، انفجار گاز، نشتی‌های خطرناک و دیگر موارد را تشخیص دهد و اقدامات ایمنی و امنیتی مناسب را اتخاذ کند.

رفاه و آسایش

BMS به افراد امکان می‌دهد که تجهیزات ساختمانی را تنظیم کرده و به راحتی از تهویه مطبوع، نورپردازی و تجهیزات ساختمان برای افزایش راحتی و آسایش خود استفاده کنند.

زیرسیستم های موجود در سیستم مدیریت ساختمان BMS

سیستم مدیریت ساختمان (BMS) قابلیت کنترل و مدیریت زیرسیستم‌های مختلف موجود در ساختمان را دارد. این زیرسیستم‌ها به بهبود کارایی ساختمان، افزایش راحتی ساکنین، و ایجاد امنیت و ایمنی در ساختمان کمک می‌کنند. برخی از مهم‌ترین زیرسیستم‌هایی که می‌توان با استفاده از BMS کنترل کرد را در ادامه به شما معرفی می‌کنیم.

سیستم‌های کنترل تاسیسات مکانیکی (HVAC Control)

این سیستم‌ها برای کنترل تهویه مطبوع، گرما و خنکای ساختمان استفاده می‌شوند. BMS می‌تواند دما، رطوبت، و جریان هوا را تنظیم کرده و بهینه‌سازی مصرف انرژی را انجام دهد.

کنترل تاسیسات الکتریکی (Lighting and Power Distribution Control)

این سیستم‌ها برای کنترل نورپردازی و توزیع برق در ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند. BMS می‌تواند نورپردازی را بر اساس نیاز و وقت روز تنظیم کند و به تنظیم کارایی مصرف برق کمک کند.

سیستم‌های ایمنی و امنیتی (Safety and Security)

این سیستم‌ها شامل اقدامات ایمنی و امنیتی مانند نظارت بر دزدی، کنترل دسترسی، و سیستم‌های اعلام حریق هستند. BMS می‌تواند به اطلاع مدیران ساختمان در مورد وقوع حوادث امنیتی برسد و اقدامات ایمنی اتخاذ کند.

قابلیت اعلام حریق (Fire Alarm)

این سیستم برای تشخیص و اعلام حریق در ساختمان استفاده می‌شود. BMS می‌تواند اطلاعات حریق را جمع‌آوری کرده و اقدامات ایمنی را به طور خودکار اجرا کند.

سیستم‌های نظارت تصویری (CCTV)

این سیستم‌ها شامل دوربین‌ها و تجهیزات مربوط به نظارت تصویری در ساختمان هستند. BMS می‌تواند تصاویر را نظارت کرده و آنها را به مدیران نمایش دهد.

کنترل دسترسی و تردد (Access Control)

این سیستم‌ها برای مدیریت و کنترل دسترسی افراد به انواع مناطق در ساختمان به کار می‌روند. BMS می‌تواند دسترسی افراد را مدیریت کرده و از افراد غیرمجاز جلوگیری کند.

مدیریت پارکینگ (Parking Management)

این سیستم برای مدیریت پارکینگ و تردد در محیط ساختمان استفاده می‌شود. BMS می‌تواند اطلاعات مربوط به پارکینگ را جمع‌آوری کند و کمک گند مدیریت بهتری در آن داشته باشید.

مشاوره BMS

مشاوره در زمینه سیستم مدیریت ساختمان (BMS) می‌تواند به مدیران ساختمان و صاحبان مشارکت در ساختمان کمک کند تا سیستم‌های BMS را به بهترین نحوه در ساختمان خود اجرا و مدیریت کنند. برای این کار ابتدا باید مشخص کنید که به چه اهدافی از نصب سیستم BMS نیاز دارید. آیا هدف اصلی بهینه‌سازی مصرف انرژی است یا افزایش ایمنی و امنیت ساختمان؟ نیاز به کنترل دقیق تجهیزات مکانیکی و الکتریکی چقدر است؟

سپس برای انجام اهداف خود، باید تجهیزات و تکنولوژی مناسبی را انتخاب کنید. این انتخاب باید با نیازها و بودجه شما هماهنگ باشد. به طور کلی، مشاوره BMS با متخصصان این زمینه، می‌تواند به بهره‌وری بیشتر و بهبود عملکرد ساختمان شما کمک کند.

قیمت BMS

قیمت یک سیستم مدیریت ساختمان متغیر و وابسته به عوامل مختلفی است که باید در نظر گرفته شوند. این عوامل شامل اندازه و مساحت ساختمان، تعداد زیرسیستم‌ها و حسگرها، نوع تکنولوژی و تجهیزات استفاده شده، مراحل نصب و راه‌اندازی، تنظیمات سفارشی، و شرکت یا توزیع‌کننده مشاوری که با شما همکاری می‌کند.

در عموم، قیمت یک سیستم BMS ممکن است از چند میلیون تومان برای ساختمان‌های کوچک تا چند صد میلیون تومان برای ساختمان‌های بزرگ و پیچیده متغیر باشد. بزرگترین بخش از هزینه معمولاً به تجهیزات و نصب سخت‌افزار مربوط می‌شود.

برای دریافت یک تخمین دقیقتر از قیمت BMS برای ساختمان خود، بهتر است با کارشناسان آنیپکو تماس بگیرید.

طراحی BMS

بعد از انجام مذاکرات با کارفرما و مهندس مشاور پروژه جهت تعیین سناریوی مطلوب سیستم کنترلی، مراحل تهیه و تنظیم لیست نقاط کنترلی (Point Summary) در دستور کار قرار می‌گیرد. این لیست نقاط کنترلی به عنوان یک استاندارد مورد استفاده قرار می‌گیرد تا امکان مقایسه بین انواع طراحی‌ها و پیشنهادات تخصصی مختلف وجود داشته باشد.

هنگامی که این لیست نقاط کنترلی در دست است، لازم است که نقشه‌های معماری، برق و مکانیک به دقت مورد بررسی قرار گیرد. لطفاً توجه داشته باشید که تهیه طراحی BMS قبل از آماده سازی نقشه‌های مذکور، امکان‌پذیر نمی‌باشد. تمامی نقشه‌ها باید مورد بازبینی قرار گیرند و هر تغییر و بهبودی که لازم باشد، باید به مشاور پروژه اعلام شود.

در نهایت، لیست نقاط کنترلی و لیست تجهیزات مورد نیاز نیز در این مرحله تنظیم و تهیه می‌شود. در این مرحله، می‌توان اقدامات اجرایی را نیز به بهره‌گیری از بهترین کیفیت و بهره‌وری ممکن برنامه‌ریزی کرد. طراحی BMS نیازمند هماهنگی و همکاری فعال با مهندس مشاور پروژه است تا بتوان تنها با هزینه‌های بهینه، خدمات فنی ارزشمندی ارائه داد.

وظایف سیستم مدیریت هوشمند ساختمان

سیستم هوشمند ساختمان برای خود وظایف خاصی دارد که اجرای هر کدام از آن‌ها می‌تواند روی کنترل گرمایش و تهویه مطبوع ساختمان موثر باشند. علاوه بر آن‌ها این سیستم وظایف دیگری دارد که روزانه آن‌ها را انجام می‌دهد:

  1. کنترل واحدهای جابجایی هوا
  2.  مدیریت برج‌های خنک‌کننده
  3. سیستم‌های اگزوز ساختمان
  4. دستگاه سردکننده‌ آب
  5. کنترل دستگاه‌ها و سرویس‌های ساختمان
  6. رابط کاربری گرافیکی (GUI)
  7.  تغییر و ثبت عملکرد ساختمان
  8.  نظارت فوری بر عملکرد ساختمان
  9. زمان‌بندی سیستم‌های ساختمانی
  10.  مدیریت خطا و هشدار
  11.  مدیریت انرژی و گزارش آن
  12.   کنترل زون‌ها (یا مناطق)
  13.  مدیریت دستگاه گرم‌کننده‌ آب

کاهش مصرف انرژی در ساختمان توسط سیستم مدیریت ساختمان

مصرف انرژی در بیشتر ساختمان‌های جهان حدود ۴۰ درصد مصرف کل انرژی است. این رقم در کشور ما در ساختمان‌های خانگی، تجاری و عمومی حدود ۳۶ درصد است که ۸۶ درصد آن مربوط به سوخت‌های فسیلی و ۱۲ درصد آن مربوط به برق می‌باشد. این نشان می‌دهد که سیستم‌های تاسیسات مکانیکی و الکتریکی انرژی زیادی را در ساختمان مصرف می‌کنند. به همین دلیل باید به آن‌ها توجه ویژه‌ای کرد تا انرژی در ساختمان‌ها بهینه شوند. برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان می‌توان به چند روش اقدام کرد:

  1. از عایق‌های حرارتی، جهت گیری درست پنجره‌ها، استفاده از پنجره‌های دوجداره و غیره می‌توانید برای جلوگیری از اتلاف انرژی استفاده کنید.
  2. سیستم‌های مدیریتی سنتی به دلیل این که توسط نیروی انسانی ایجاد می‌شوند، ضریب خطای بالایی دارند؛ زیرا احتمال این که فاکتورهای مختلف در آن فراموش شده باشند یا این که آن‌ها را درست اجرا نکرده باشند، زیاد است. همچنین اجرای آن‌ها هزینه زیادی برای ساکنین ساختمان به همراه دارند.

 برای آشنایی با نمایندگی Blumotix از این صفحه اقدام کنید.

انیپکو ارائه دهنده خدمات سیستم مدیریت هوشمند ساختمان

انیپکو یکی از شرکت‌های پیشرو در ارائه خدمات سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS) است. ما با تجربه و تخصص بسیاری در زمینه مهندسی و فناوری BMS، به مشتریان خود خدمات جامعی از جمله طراحی، نصب، راه‌اندازی، آموزش، مدیریت و نگهداری سیستم‌های BMS را ارائه می‌دهیم.

انیپکو با تکیه بر تجهیزات و تکنولوژی‌های پیشرفته، توانمندی در بهینه‌سازی مصرف انرژی، افزایش ایمنی و امنیت ساختمان، و بهبود راحتی ساکنین را تضمین می‌نماید. از مهمترین اصول کاری ما، توجه به نیازها و اهداف شما مشتریان عزیز، ارائه راهکارهای سفارشی و ارتقاء بهره‌وری ساختمان‌ها به وسیله فناوری BMS است.

خلاصه

به همین دلیل استفاده از مدیریت هوشمند ساختمان به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید مصرف انرژی در ساختمان‌ مدیریت کنید و در هزینه‌های جاری آن از جمله مصرف انرژی، نگهداری و تعمیر تجهیزات بکاهید.

این کار می‌تواند روی هزینه طراحی و اجرای سیستم هوشمند ساختمان شما موثر باشد و آن را جبران کند. سیستم مدیریت هوشمند ساختمان با نیازها و کارایی‌های مختلف شما منطبق شده و می‌تواند در شیوه عملکرد، برنامه‌ریزی و مدیریت ساختمان شما تغییراتی را اعمال کند. به همین دلیل استفاده از این روش یکی از بهترین گزینه‌های کاهش مصرف انرژی و مدیریت ساختمان است. امیدوارم این مطلب از سایت انیپکو برای شما مفید بوده باشد.

سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (سیستم های BMS)
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (سیستم های BMS)
بازگشت
. تماس با ما
. فرم تماس با آنیپکو