پروتکل Z-Wave چیست؟
پروتکل Z-Wave یکی از پروتکلهای هوشمند سازی ساختمان است که شما آن را میتوانید برای مدیریت یکپارچه تجهیزات استفاده نمایید. این پروتکل یکی از پروتکلهای بیسیم است که از فرکانسهای رادیویی برای مدیریت تجهیزات استفاده میکند. اگر دوست دارید برای هوشمند سازی خانه خود از این پروتکل استفاده کنید. بهتر است در مورد تاریخچه، کارایی و عملکرد آن اطلاعاتی را کسب کنید تا این پروتکل را با پروتکلهای دیگر مقایسه نمایید.
تاریخچه پیدایش پروتکل Z-Wave
پروتکل Z-Wave پروتکلی است که بر اساس فرکانسهای رادیویی و بیسیم بین تجهیزات مختلف خانه ارتباط برقرار میکند. این پروتکل ارتباط خود را بر اساس شبکه مش انجام میدهد که وقتی تجهیزاتی در آن خراب شد مدل ارتباطی خود با تجهیزات دیگر بازسازی میکند تا شما بتوانید از طریق راههای ارتباطی جدید بین تجهیزات خود ارتباط قرار کنید؛ بنابراین اگر در پروتکل Z-Wave دستگاهی خراب شد ارتباط سایر تجهیزات با هم قطع نمیشود.
تجهیزات مختلف در پروتکل Z-Wave را مانند پروتکلهای بیسیم دیگر در بستر اینترنت انجام میدهند. در حال حاضر بیش از ۲۶۰۰ دستگاه در بازار وجود دارند که شما به وسیله Z-Wave میتوانید آنها را در ساختمانهای مختلف مدیریت نمایید.
خوب است بدانید که پروتکل Z-Wave برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ توسط شرکت دانمارکی Zensys به بازار معرفی شد. در آن زمان این شرکت یک سیستم کنترل روشنایی معرفی کرد که فرمان روشن خاموش کردن چراغهای خانه را به صورت امواج رادیویی ارسال و دریافت میکرد. بعد از آن این پروتکل توسعه یافته و Z-Wave ایجاد شد. پروتکل Z-Wave از نوع مدار مجتمع (SOC) اختصاصی است که بر روی یک باند فرکانس فاقد لایسنس ایجاد شده است. تا سال ۲۰۰۵ تنها ۶ محصول از فناوری Z-Wave در بازار وجود داشتند که در سال ۲۰۱۲ به ۶۰۰ مورد رسیدند. این رقم در حال ۲۰۱۹ به ۲۶۰۰ دستگاه رسید که روزانه به تعداد آنها افزوده میشود.
برای ارتباط با کارشناسان و مشاوران انیپکو میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۲۴۹۸۰۰ و ۳-۲۲۲۴۹۸۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
نحوه عملکرد پروتکل Z-Wave
پروتکل Z-Wave برای ارسال اطلاعات خود به یک فرستنده احتیاج دارد و در آن هر گره مانند یک تکرارکننده عمل میکند. در واقع شما برای ارسال اطلاعات از یک گره به گره دورتر باید از بین گرههای موجود اطلاعات را ارسال نمایید؛ بنابراین در مناطقی که فواصل طولانی وجود دارد یا مناطق ناهموار هستند، آنگاه امکان سیمکشی در شبکه سخت خواهد بود.
در شبکههای مش در صورتی که لازم باشد یک گره به چندین گره وصل میشود. لذا اگر گرهای در آن خراب و از مدار خارج شد، نزدیکترین گره به آن میتواند یک مسیر جداگانهای را برای اتصالات خود پیدا کند. این روش کارکرد Z-Wave باعث شده است امکان خطا در تبادل دادهها در میان گرههای مختلف در خانه هوشمند به صفر برسد.
نقش پروتکل Z-Wave در هوشمند سازی خانه
در سال ۲۰۱۶ بخشی از فناوری پروتکل Z-Wave به صورت لایه باز در اختیار توسعهدهندگان قرار گرفت و برای همین شرکتهای تولید کننده قطعات هوشمند سازی خانه با استفاده از آن توانستند محصولات بیشتری را با بهینهسازی خانه ارائه دهند. این کار باعث شد تا فناوری Z-Wave خیلی سریع توسعه یافته و محصولات مطابق با پروتکل Z-Wave در بازار زیاد شود.
استفاده از پروتکل Z-Wave نسبت به نمونههای مشابه آن در بازار مزایای زیادی دارد که این عامل باعث استقبال مصرفکنندگان از فناوری Z-Wave در هوشمند سازی خانه شده است. در فناوری Z-Wave از اینترنت اشیا استفاده میکنند که محبوبیت این فناوری را افزایش داده است. به طوری که در حال حاضر شرکتهای بزرگی مانند سامسونگ، الجی، هواوی و صدها برند دیگر از این فناوری جهت تولید محصولات خود پشتیبانی میکنند. استفاده از فناوری Z-Wave مصرف انرژی را کاهش میدهد که آن را مدیون ارتباط رادیویی خود است. در واقع شما به کمک این قابلیت پروتکل Z-Wave میتوانید تجهیزات مختلف را با انرژی کمتری حتی با باتریهای قلمی به هم متصل کرده و از آنها استفاده نمایید.
همان گونه که میدانید پروتکل Z-Wave بر اساس شبکه مش طراحی شده است که این ویژگی به آن فرصت میدهد تا با افزایش تعداد دستگاههای متصل به فناوری هوشمند سازی خانه کیفیت کار را افزایش دهد. منطقه تحت پوشش پروتکل Z-Wave بسیار بالا است و میتواند تا شعاع ۳۰ متری را مدیریت نماید؛ بنابراین استفاده از این فناوری در ساختمانهای خیلی بزرگ نیز رایج است.
امنیت شبکه در پروتکل Z-Wave
یکی از مهمترین معیارهای انتخاب پروتکل برای هوشمند سازی خانه امنیت شبکه آنها است. در سال ۲۰۱۳ یک پروتکل و یک برنامه صدور گواهی تعاملپذیری برای Z-Wave رونمایی شد که آن را با نام Z-Wave Plus روانه بازار کردند. در این گواهی تعاملپذیری، اطلاعات کاملی در مورد ویژگیها جدید و استانداردهای بالاتر پروتکل Z-Wave ذکر شده است. در حال حاضر محصولاتی که بر پایه پروتکل Z-Wave تولید میشوند بر پایه AES برنامه ریزی شدهاند. در آن مشکلاتی مانند هک تجهیزات باعث بازنگری تولیدکنندگان این تجهیزات شده است تا سپرهای امنیتی قوی را برای آنها ایجاد کنند. در حال حاضر تمام محصولات فناوری Z-Wave دارای استاندارد ABC128 هستند که این تجهیزات را در مقابل هر نوع حمله سایبری محافظت کرده است.
مزایا پروتکل Z-Wave
استفاده از پروتکل Z-Wave به عنوان یکی از محبوبترین پروتکلهای هوشمند سازی خانه میتواند در مدیریت تجهیزات مختلف به شما کمک کند. این فناوری قابلیتهایی دارد که استفاده از آن را برای کاربران محبوب کرده است.
- نصب تجهیزات هوشمند مبتنی بر پروتکل Z-Wave بسیار آسان است و شما در آن میتوانید شبکه را به راحتی مدیریت نمایید.
- هزینه خرید تجهیزات هوشمند سازی بر پایه فناوری Z-Wave نسبت به برخی از سیستمهای هوشمند سیمی پایینتر است.
- پروتکل Z-Wave میزان مصرف انرژی کمتری دارد و برق کمتری برای مدیریت تجهیزات خود استفاده مینماید.
- شما برای برخی از تجهیزات هوشمند در پروتکل Z-Wave میتوانید از باتریهای قلمی استفاده کنید.
- طراحی محصولات مبتنی برای فناوری Z-Wave بسیار زیبا و ساده است و شما میتوانید آنها را به راحتی جابجا کنید.
- تجهیزات هوشمند سازی ساختمان Z-Wave در برابر نویزها و امواج رادیویی دیگر مقاوم هستند و اجازه نمیدهند به راحتی در شبکه آنها اختلال ایجاد کنند.
- تجهیزات Z-Wave بر اساس شبکه مش طراحی شدند که این کار کیفیت کار را افزایش میدهد و شما در آن میتوانید بدون نگرانی از تعداد دستگاههای بیشتری استفاده نمایید.
معایب پروتکل Z-Wave در هوشمند سازی خانه
استفاده از پروتکل Z-Wave مانند هر فناوری دیگر در هوشمند سازی خانه نقاط منفی دارد که هنوز روی آن تمرکز نکردهاند تا این مشکل را مطابق با فناوریهای روز دنیا حل کنند. این مشکلات در حال حاضر به شکل زیر هستند.
- تجهیزات Z-Wave را نمیتوانید در سیستمهای جامع مدیریت ساختمان استفاده کنید.
- در پروتکل Z-Wave تجهیزات باید به هم نزدیک باشند تا عملکرد درستی داشته باشند و امواج را در آن تکرار نمایند.
- شما در پروتکل Z-Wave میتوانید حداکثر ۲۳۲ محصول را پشتیبانی نمایید.
خلاصه
در هوشمند سازی ساختمان از پروتکلهای زیادی استفاده میکنند که پروتکل Z-Wave یکی از آنها است. این پروتکل به عنوان یکی از رایجترین پروتکلهای هوشمند سازی خانه است که شما میتوانید تا شعاع ۳۰ متر تجهیزات مختلف را در آن مدیریت نمایید. استفاده از فناوری متن باز Z-Wave باعث شده است امروزه شرکتهای زیادی محصولات خود را مطابق با استانداردهای Z-Wave تولید کنند که در حال حاضر تعداد این تجهیزات به بیش از ۶۲۰۰ محصول میرسد.
پروتکل Z-Wave برای برقراری ارتباط میان تجهیزات خود از امواج رادیویی استفاده میکند که میزان مصرف انرژی و برق در آن را به شدت کاهش میدهد. در حال حاضر این پروتکل میتواند از ۲۳۲ دستگاه پشتیبانی کند که شما جهت نصب و راهاندازی آنها میتوانید از کارشناسان انیپکو کمک بخواهید. آنها ضمن این که میتوانند پروتکل Z-Wave را در ساختمان شما نصب کنند قادر هستند تجهیزات شما را در صورت خرابی تعمیر نمانید. لذا شما میتوانید صفر تا صد کار هوشمند سازی ساختمان خود را به این گروه بسپارید.
برای ارتباط با کارشناسان و مشاوران انیپکو میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۲۴۹۸۰۰ و ۳-۲۲۲۴۹۸۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.