پروتکل ZIGBEE و Z-WAVE و کاربرد آنها در هوشمند سازی
برای هوشمند سازی خانه از پروتکلهای زیادی استفاده میکنند که نوع کاربرد هر کدام از آنها با توجه به قابلیت این پروتکلها متفاوت است. در حال حاضر افرادی زیادی در مورد تفاوتهای پروتکل ZIGBEE و Z-WAVE چیزی نمیدانند و فکر میکنند که این دو ۲ نوع پروتکل با عملکرد کاملا یکسان هستند. در حالی که آنها ضمن داشتن شباهتهای زیاد تفاوتهایی نیز دارند که این موضوع به شما کمک میکند تا آنها را بهتر بتوانید از هم تشخیص دهید.
منظور از پروتکل Zigbee چیست؟
پروتکل ZIGBEE یکی از پروتکلهایی است که بر اساس استاندارد IEEE 802.15.4 کار میکند. استفاده از این پروتکل برای مدیریت تجهیزات مختلف نیاز به پهنای باند زیادی ندارد. شما میتوانید از اینترنت معمولی برای مدیریت تجهیزات در ZIGBEE استفاده نمایید. در واقع پروتکل ZIGBEE جایگزین Wi-Fi و Bluetooth محسوب میشود و میتواند به عنوان تبادل اطلاعات بیسیم مورد استفاده قرار بگیرد. فناوری ZIGBEE به شما کمک میکند تا محصولات هوشمند سازی ساختمان با برندهای مختلف را به راحتی با هم ادغام و از آنها برای مدیریت سیستم خود در خانه استفاده نمایید.
فناوری ZIGBEE برای اولین بار در اواخر دهه ۹۰ میلادی وارد بازار شده است. در آن زمان مهندسان قصد داشتند شبکه رادیویی ایجاد کنند که بدون مدیریت شبکه و تنظیمات اضافه بتوانند تجهیزات مختلف را با هم مدیریت نمایند. نتیجه تلاش آنها همان پروتکل ZIGBEE ایجاد شد. این فناوری تا سال ۲۰۰۳ به صورت کامل تکمیل شد و از آن پس برای هوشمند سازی خانه از آن استفاده میکنند که یک سال بعد نیز مشخصات ZIGBEE (زیگبی) به صورت کامل تصویب شد.
کاربردهای فناوری ZIGBEE
اگر دوست دارید بعد از آشنایی در مورد پروتکل ZIGBEE در مورد کاربردهای آن اطلاعاتی را کسب نمایید باید بیان نمود که استفاده از پروتکل ZIGBEE به عنوان مدیریت یکپارچه هوشمند سازی تجهیزات در ساختمانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. شما به کمک آن میتوانید در حوزه اتوماسیون خانگی، اتوماسیون ساختمان، کنترل صنعتی، مراقبتهای بهداشتی و شبکه هوشمند استفاده نمایید. در حال حاضر کاربرد پروتکل ZIGBEE در خانه هوشمند بسیار زیاد است و شما میتوانید تجهیزات مختلفی مانند چراغها، لوازمخانگی، ترموستاتها و سیستمهای امنیتی را در آن مدیریت نمایید. استفاده از پروتکل ZIGBEE به شما این فرصت را میدهد مصرف برق در ساختمان را کنترل کنید و میزان انرژی سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و تهویه را مدیریت نمایید.
استفاده از پروتکل ZIGBEE در صنعت نیز بسیار زیاد است و از آن برای نظارت و کنترل فرآیندها، ردیابی و نظارت بر پارامترهای مختلف صنعتی و وضعیت دستگاههای صنعتی مهم استفاده میکنند. لذا این فناوری میتواند فرآیندهای صنعتی را به صورت گسترده کنترل کرده و یک ارتباط پایدار در میان آنها ایجاد کند. البته استفاده از پروتکل ZIGBEE تنها به چند مورد بالا محدود نمیشود و شما از آن میتوانید برای نظارت بر شبکههای هوشمند، تسهیل مکانیابی خطا در شبکه، مدیریت توان راکتیو نظارت بر دما از راه دور نیز در صنعت استفاده نمایید. خواندن کنتور از راه دور برای شما این فرصت را میدهد که مصرف انرژی در صنعت را مدیریت کرده و از سرقت تجهیزات آن جلوگیری کنید.
برای ارتباط با کارشناسان و مشاوران انیپکو میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۲۴۹۸۰۰ و ۳-۲۲۲۴۹۸۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
پروتکل ZIGBEE در هوشمند سازی ساختمان
همان طور که در بالا برای شما بیان کردیم از پروتکل ZIGBEE در هوشمند سازی خانه نیز استفاده میکنند. شما در آن میتوانید سیستم روشنایی در خانه را به صورت کامل بهینه کرده و هوشمندانه کنترل نمایید. دوربینهای امنیتی نیز میتوانند با فناوری تشخیص چهره صاحب خانه را شناسایی کرده و به صورت خودکار در را برای آنها باز و بسته کنند. این کار ها به کمک سنسورها و دوربینهای امنیتی انجام میشوند که برای برقراری ارتباط در میان تجهیزات مختلف از ZIGBEE یا Z-WAVE استفاده میکنند.
البته شما میتوانید از فناوریهای ارتباطی دیگری ماند بلوتوث و وای فای نیز استفاده کنید که هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارند. به عنوان مثال در بلوتوث و وای فای محدودیت برد و مصرف بیش از حد انرژی وجود دارد که استفاده از آن را برای علاقهمندان این فناوری جذاب نکرده است.
تجهیزاتی هوشمندی که در یک خانه وجود دارند توسط یک شرکت یا برند طراحی و تولید نمیشوند. بنابراین برای این که شما بتوانید بین آنها یک ارتباط سازنده ایجاد کنید باید از یک پروتکل استفاده کنید که همه تجهیزات آن را پشتیبانی کنند. پروتکل ZIGBEE به عنوان یکی از بهترین فناوریهای روز دنیا میتواند در این مورد توجه شما واقع شود.
منظور از پروتکل Z-Wave چیست؟
پروتکل Z-WAVE یکی از پروتکلهای بیسیم و بر اساس فرکانس رادیویی است که شما در آن میتوانید تجهیزات مختلف خانه را مدیریت کنید. این شبکه بر اساس شبکه مش کار میکند و به همین دلیل خراب شدن تجهیزاتی در آن در کل شبکه اختلال ایجاد نمیکند. شما برای مدیریت تجهیزات در پروتکل Z-WAVE نیاز به اینترنت دارید. این فناوری برای اولین بار در سال ۱۹۹۹ میلادی توسط شرکت دانمارکی Zensys معرفی شد. با ارائه فناوری متن باز Z-WAVE در سالهای بعد به تدریج شرکتهای زیادی محصولات خود را مطابق با فناوری Z-WAVE ایجاد کردند که در حال حاضر شرکتهای پاناسونیک، سیسکو سیستمز، پالامون کپیتال پارتنرز و ساناستون کپیتال محصولات خود را مطابق با استانداردهای Z-WAVE روانه بازار میکنند. شما با خرید تجهیزات این شرکتها میتوانید آنها در ساختمان خود با پروتکل Z-WAVE هوشمند سازی کنید.
تفاوتهای فنی میان پروتکل Z-wave و Zigbee
افراد زیادی فکر میکنند که پروتکل ZIGBEE با Z-WAVE از نظر کارایی کاملا شبیه هم هستند. در حالی که میان این دو تفاوتهایی وجود دارد که میتواند روی انتخاب شما موثر باشد. این تفاوتهای فنی به شکل زیر هستند.
فرکانس کاری ZIGBEE با Z-WAVE
پروتکلهای ZIGBEE و Z-WAVE بر اساس شبکه مش کار میکنند و این دو فناوری تفاوتهایی نیز باهم دارند. به عنوان مثال استفاده از فرکانسهای رادیویی ۹۱۵ مگاهرتز و ۲٫۴ گیگاهرتز در Z-WAVE میتواند با سیگنالهای وای فای تداخل ایجاد کند. در حالی که چنین مشکلی در پروتکل ZIGBEE وجود ندارد. زیرا آنها در محدود فرکانسی ۸۰۰-۹۰۰ مگاهرتز کار میکنند.
سرعت انتقال داده در ZIGBEE و Z-WAVE
از دیگر تفاوتهای ZIGBEE و Z-WAVE میتوان به سرعت انتقال داده در آنها اشاره کرد. در این حوزه سرعت انتقال داده ZIGBEE از Z-WAVE بیشتر است. در واقع پروتکل ZIGBEE با سرعت ۲۵۰-۴۰ Kbps داده انتقال میدهد که این رقم در Z-WAVE به ۱۰۰-۱۰ Kbps میرسد. هر چند که این عامل نمیتواند روی عملکرد آنها موثر باشد. زیرا آنها از این سرعت انتقال داده برای تبادل دادههای کوچکی استفاده میکنند.
تعداد گرهها در Z-WAVE و ZIGBEE
شما در پروتکل ZIGBEE میتوانید حدود ۶۵ هزار دستگاه را پشتیبانی کنید که این رقم در Z-WAVE به ۲۳۲ دستگاه میرسد. در حال حاضر این تعداد گره را در پروتکل Z-WAVE در Z-wave long range به ۴۰۰۰ عدد ارتقا یافته است که باز هم با ۶۵ هزار دستگاه فاصله زیادی دارد.
برد انتقال دادهها در Z-WAVE و ZIGBEE
یکی از تفاوتهای Z-WAVE با ZIGBEE میتوان به برد انتقال داده آنها اشاره کرد. زیرا در آنها تفاوتهای زیادی در میان برد انتقال داده وجود دارد که در ZIGBEE به ۳۳ تا ۶۶ فوت و در Z-WAVE به ۱۰۰ فوت میرسد.
خلاصه
افرادی که قصد استفاده از پروتکل Z-WAVE و ZIGBEE را دارند بهتر است بدانند که این دو پروتکل کاملا با هم فرق دارند و تفاوتهایی در میان سرعت انتقال داده، برد انتقال داده، تعداد گره و فرکانس کاری وجود دارد که میتواند روی انتخاب شما موثر باشد. با وجود آن که این دو پروتکل تفاوتهایی دارند. اما شما میتوانید از آنها به صورت همزمان در یک خانه استفاده کنید. استفاده از این پروتکلها میتواند به شما کمک شایانی در مدیریت ساختمان و کاهش مصرف انرژی کمک کند. کارشناسان انیپکو ضمن فروش تجهیزات تحت فناوری Z-WAVE و ZIGBEE میتوانند آنها را در ساختمان شما در کمترین زمان ممکن اجرا کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد هزینه اجرای هوشمند سازی خانه خود میتوانید با کارشناسان این شرکت صحبت نمایید.
برای ارتباط با کارشناسان و مشاوران انیپکو میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۲۴۹۸۰۰ و ۳-۲۲۲۴۹۸۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
مقالات مرتبط:
یکی از تفاوتهای Z-WAVE با ZIGBEE میتوان به برد انتقال داده آنها اشاره کرد. زیرا در آنها تفاوتهای زیادی در میان برد انتقال داده وجود دارد که در ZIGBEE به ۳۳ تا ۶۶ فوت و در Z-WAVE به ۱۰۰ فوت میرسد.