لیستی از مهم ترین پروتکل های شبکه در ساختمان
امروزه در بحث ساخت و ساز انواع ساختمانها و منازل، بحث هوشمندسازی آنها رواج بسیار زیادی پیدا کرده است. خانههای هوشمند میتوانند آسایش و آسودگی بیشتری را برای بشر به ارمغان بیاورند. در این میان، برای برقراری ارتباط بین دستگاههای بیسیم و یا با سیم منازل، نیاز به یک سری قواعد و قوانین جهت اتصال هر چهبهتر وجود دارد.
به چنین قوانین و قواعدی که موجب ایجاد یک زبان مشترک بین دستگاههای منزل میشود، پروتکل های شبکه ساختمان میگویند. در این مقاله به مهم ترین پروتکل های شبکه در ساختمان می پردازیم و همه چیز را در مورد مهم ترین پروتکل های شبکه در ساختمان توضیح می دهیم.
آشنایی بامهم ترین پروتکل های شبکه در ساختمان
استفاده از منازل هوشمند میتواند راحتی و کارایی خانهها و ساختمانها را افزایش دهد؛ ازاین رو تقاضا برای استفاده از آنها روزبهروز در حال بیشتر شدن است. انواع پروتکل شبکه ساختمان برای ساختمانهای هوشمند، کلید استفاده حداکثری از بهروزترین فناوریهای موجود در بازار شناخته میشوند.
ساختمانهای هوشمند از فناوریهای جدید بهگونهای استفاده میکنند که مزایای قابلتوجهی از نظر زیستمحیطی و هزینهای داشته و میتواند باعث افزایش ارزش و اعتبار آنها شود.
پروتکل های ارتباطی شبکه میتوانند بهعنوان راهی برای ایجاد ارتباط بین دستگاههای مختلف شناخته شوند. هنگامی که دستگاهها به کمک چنین پروتکلهایی به یکدیگر متصل میشوند، در نهایت میتوانند یک منزل هوشمند را تشکیل دهند.
برای ارتباط با کارشناسان و مشاوران انیپکو میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۲۴۹۸۰۰ و ۳-۲۲۲۴۹۸۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
به صورت کلی دو نوع پروتکل شبکه اصلی وجود دارد
- پروتکل شبکه با سیم
- پروتکل شبکه بدون سیم
پروتکل های شبکه با سیم بیشتر در ساختمانهای قدیمی و یا پیچیده مورداستفاده قرار میگیرند. بااینحال، با رشد سریع تکنولوژی و ظهور فناوریهای جدیدتر، انواع پروتکل شبکه ساختمان بیسیم ویژگیها و قابلیتهای هرچه بیشتری را در اختیار مصرفکنندگان قرار دادند؛ ازاینرو استفاده از این پروتکل های ارتباطی شبکه روند روبهرشدی را طی کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اتوماسیون اداری مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
معرفی مهم ترین پروتکل های شبکه در ساختمان
اگر دنبال جواب سوال ” انواع پروتکل شبکه در ساختمان” هستید در ادامه با ما همراه باشید. همانطور که عنوان شد، انواع پروتکل شبکه ساختمان زیربنای ساخت و تولید ساختمانهای هوشمند را تشکیل میدهند. امروزه پروتکلهای بسیار متنوع و گوناگونی برای پیادهسازی ساختمانهای هوشمند وجود دارد. هرکدام از این پروتکلها دارای ویژگیها و قابلیتهایی بوده و مزایایی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدهند.
ما در ادامه برخی از مهمترین پروتکل های شبکه در ساختمان را به شما معرفی کردهایم. اگر به دنبال هوشمند سازی ساختمان هستید و میخواهید با هاب و عملکرد آن آشنا شوید به شما پیشنهاد می کنم مقاله کنترل مرکزی هوشمند را مطالعه کنید.
پروتکل زیگبی Zi
gbee
زیگبی را میتوان یکی از قدرتمندترین و همهکارهترین پروتکل های شبکه در ساختمانهای تجاری و صنعتی دانست. این پروتکل دارای چندین ویژگی قابلتوجه بوده که آن را در بین سایر پروتکلهای موجود تا به این اندازه محبوب کرده است.
از مهمترین آنها میتوان به امکان ارائه سرعت انتقال داده ۲۵۰ کیلوبایت در ثانیه اشاره کرد که بسیار حائز اهمیت است. این پروتکل میتواند اتصال بیسیم را برای تمام اجزای اتوماسیون ساختمان مانند کنترلکنندههای سیستم، کنترلکنندههای روشنایی، سنسورها و موارد دیگر مدیریت کند.
پروتکل شبکه ساختمان زیگبی همچنین یک پروتکل مطمئن و ایمن بوده که دارای رمزگذاری AES128 و احراز هویت دستگاه است. از سوی دیگر به دلیل اینکه این پروتکل بر روی توپولوژی شبکه MESH خود تشکیل شده و خودترمیمشونده عمل میکند، قابلیت اطمینان بسیار بالایی دارد.
هر دستگاه در این پروتکل به چندین گره شبکه متصل است؛ به همین دلیل، میتوان از زیگبی برای استفاده از مش جهت گسترش فاصله شبکه، حتی فراتر از محدوده برد ۱۰۰ متر نیز استفاده کرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه bms به شما پیشنهاد می کنیم مقاله bms چیست را مطالعه کنید.
پروتکل سیگفاکس Sigfox
در میان تمامی پروتکل های شبکه، Sigfox بهعنوان یکی از کممصرفترین پروتکلها از نظر میزان انرژی شناخته شده است. این ویژگی موجب شده تا استفاده از آن بهعنوان یک انتخاب بسیار عالی در مواقعی که دستگاهها نیاز به باتری دارند و دسترسی به آن مشکل است، تبدیل شود.
برخی از صرفهجوییها در مصرف انرژی Sigfox به دلیل انتقال تمام پردازشها به فضای ابری است که به همین دلیل به دستگاههای بسیار کمتری نیاز پیدا میکند. پروتکل سیگفاکس با پروتکل های ارتباطی شبکه دیگر متفاوت است. دلیل آن هم این نکته است که دستگاهها به هیچ گره یا پایگاه خاصی متصل نیستند.
آنها درخواستها را ارسال میکنند. درحالیکه ایستگاههای پایه، طیف فرکانس را برای ضبط و رمزگشایی پیامها نظارت میکنند. همین امر باعث میشود تا این پروتکل انعطافپذیری بالایی پیدا کند و بتواند بهسرعت در مقیاس و فاصله بیشتر گسترش پیدا کند.
درصورتیکه میخواهید حجم زیای از دادهها را بهسرعت جابهجا کنید، Sigfox میتواند گزینهای مناسب برای شما باشد.
پروتکل Z-wave
پروتکل Z-wave یکی دیگر از انواع پروتکل های شبکه در ساختمان بوده که میتواند ارتباط بیسیم را برای هوشمندسازی واحدها در اختیار شما قرار دهد. این پروتکل توسط یک شرکت دانمارکی به نام Zensys طراحی و توسعه داده شده است. از Z-wave میتوان برای انتقال بستههای داده کوچکتر با سرعت ۱۰۰ کیلوبایت در ثانیه استفاده کرد.
از دیگر مزایای این پروتکل میتوان به این نکته اشاره کرد که قابلیت کار با فرکانسهای مختلف کشورهای گوناگون را دارا است و میتوان از آن در هر نقطه از جهان استفاده کرد. این پروتکل برای هوشمندسازی ساختمانها گزینهای بسیار مناسب به نظر میرسد که دارای پشتیبانی قدرتمند بوده و میتواند تا ۲۳۲ دستگاه را پشتیبانی کند.
همچنین برخلاف برخی از نرمافزارهای اوپن سورس مانند ZigBee، Z-wave میتواند بهصورت مرتب بهروز و اصلاح شود. در نهایت باید اشاره کرد که Z-wave در سطح جهانی استاندارد شده است و تمام مشخصات مانند قابلیت همکاری و امنیت آن در سال ۲۰۱۶ برای عموم منتشر شد.
اگر می خواهید درمورد سنسور حضور اطلاعاتی کسب کنید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله سنسور حضور افراد را مطالعه کنید.
پروتکل KNX
برخلاف پروتکل های شبکه که در قسمتهای قبل اشاره کردیم، سیستم هوشمند KNX یک پروتکل سیمی بسیار شناخته شده جهانی است. این پروتکل پیشرو در کشور آلمان، بیش از ۷۰ درصد از بازار اتوماسیون ساختمان در اروپا را به خودش اختصاص داده است؛ ازاینرو بهسادگی میتوان دریافت که استفاده از آن دارای چه مزایای بسیار زیادی بوده که تا به این اندازه محبوبیت پیدا کرده است.
راهحلهای KNX بهگونهای طراحی شدهاند که مستحکم و بدون نیاز به تعمیر و نگهداری باشند. همچنین این راهحلها از قطعات با کیفیت بالا و استفاده آسان تشکیل شدهاند. البته باید به این نکته اشاره کرد که این پروتکل شبکه ساختمان عمدتاً برای استفاده افراد حرفهای بوده و اطلاعات بسیار کمی از آن در دسترس عموم قرار دارد.
اگر می خواهید ساختمان خود را هوشمند کنید به شما پیشنهاد می کنم مقاله هوشمند سازی ساختمان را مطالعه کنید.
برای ارتباط با کارشناسان و مشاوران انیپکو میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۲۴۹۸۰۰ و ۳-۲۲۲۴۹۸۰۰-۰۲۱ تماس بگیرید.
خلاصه
هوشمندسازی ساختمانها راه حلی بسیار مطمئن و آسان برای افزایش بهرهوری، آرامش و آسودگی خواهد بود. برای اینکه بتوان هوشمندسازی ساختمانها را پیادهسازی کرد، به پروتکل شبکهای نیاز داریم که امکان اتصال بین دستگاههای مختلف منزل را مهیا کنند.
امروزه دو نوع اصلی پروتکل شبکه ساختمان پروتکل بیسیم و با سیم است. از مهمترین پروتکل های شبکه بیسیم میتوان به Zigbee، Sigfox، Z-wave و… اشاره کرد. برترین پروتکل سیمی شناخته شده نیز پروتکل KNX است.
سلام ممنون از مقاله خوبتون. میخواستم بدونم چه پروتکل شبکه ای برای ساختمان مناسب تر و همچنین امن تر است ؟